Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 20.09.2018, sygn. 0114-KDIP3-1.4011.348.2018.2.MG, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP3-1.4011.348.2018.2.MG

skutki podatkowe sprzedaży przetworzonych produktów zwierzęcych

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2018 r., poz. 800 z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 29 czerwca 2018 r. (data wpływu 4 lipca 2018 r.) uzupełnionego pismem z dnia 28 sierpnia 2018 (data wpływu 4 września 2018 r.) na wezwanie z dnia 14 sierpnia 2018 r. Nr 0114-KDIP3-1.4011.348.2018.1.MG o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych w zakresie skutków podatkowych sprzedaży przetworzonych produktów zwierzęcych - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 4 lipca 2018 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych w zakresie skutków podatkowych sprzedaży przetworzonych produktów zwierzęcych.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny oraz zdarzenie przyszłe.

Wnioskodawczyni jest rolnikiem i prowadzi działalność w zakresie przetwórstwa mleka pozyskanego z własnej hodowli krów. Od dnia 4 lipca 2018 r. Wnioskodawczyni zamierza prowadzić działalność gospodarczą (zgłoszoną w CEIDG) w zakresie przetwórstwa mleka.

Wnioskodawczyni pozyskiwane w ramach działalności rolniczej mleko przerabia na masło, śmietanę i ser podpuszczkowy. Prace w trakcie przetwórstwa mleka Wnioskodawczyni wykonuje osobiście, bez korzystania z pomocy osób trzecich. Produkty w postaci masła, śmietany i sera podpuszczkowego będą sprzedawane do dalszej odsprzedaży w sklepach, restauracjach. Prowadzona będzie również sprzedaż detaliczna na bazarach, targowiskach i festynach.

Proces produkcji sera wygląda następująco: do mleka poddanego obróbce wstępnej dodawane są bakterie, odpowiednie dla danego typu sera, a następnie mleko mieszane jest z podpuszczką.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00