Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 13.09.2018, sygn. 0115-KDIT1-1.4012.526.2018.1.EA, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0115-KDIT1-1.4012.526.2018.1.EA

Stawki podatku dla dostawy gotowych do spożycia kanapek (PKWiU 10.89.19.0).

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2018 r., poz. 800 z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy - przedstawione we wniosku z dnia 19 lipca 2018 r. (data wpływu 25 lipca 2018 r.)., uzupełnionym w dniu 26 lipca 2018 r., o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla dostawy gotowych do spożycia kanapek (PKWiU 10.89.19.0) jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 25 lipca 2018 r. został złożony wniosek, uzupełniony w dniu 26 lipca 2018 r., o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla dostawy gotowych do spożycia kanapek (PKWiU 10.89.19.0).

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca jest producentem świeżego pieczywa oraz wyrobów ciastkarskich. W trakcie prowadzenia działalności gospodarczej Wnioskodawca postanowił rozszerzyć swój zakres działania poprzez produkcję o dodatkowy produkt. Wprowadzono nowy produkt w postaci pakowanych i gotowych do spożycia kanapek, z 5-dniowym terminem przydatności. Produkt ten sprzedawany jest do odbiorcy, do jego magazynu centralnego, który rozwozi go dalej po sklepach spożywczych należących do jego sieci. Wnioskodawca nie prowadzi sprzedaży detalicznej, nie prowadzi działalności usługowej w zakresie usług restauracyjnych ani cateringowych. Kanapki produkowane są w siedzibie przez zatrudnionych pracowników. Wnioskodawca zwrócił się z zapytaniem do Urzędu Statystycznego w X o wydawanie informacji w zakresie podstawowych standardów klasyfikacyjnych dotyczącego produktu będącego przedmiotem zapytania. Otrzymano odpowiedź, że zgodnie z zasadami metodycznymi Polskiej Klasyfikacji i Nomenklatur Urzędu Statystycznego w X oraz zgodnie z zasadami metodycznymi Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług wprowadzonej rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 4 września 2015 r., omawiany wyrób mieści się w grupowaniu PKWiU 10.89.16.0. Natomiast w oparciu o paragraf 3 powołanego rozporządzenia, zgodnie z którym do celów opodatkowania podatkiem od towarów i usług do dnia 31 grudnia 2018 r. stosuje się Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług wprowadzoną rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU), omawiany wyrób mieści się w grupowaniu PKWiU 10.89.19.0.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00