Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 28.08.2018, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.152.2018.2018.1.JS, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.152.2018.2018.1.JS
obrót wyrobami akcyzowymi z zastosowaniem zerowej stawki akcyzy
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2018 r., poz. 800) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 28 czerwca 2018 r. (data wpływu 3 lipca 2018 r.) o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie obrotu wyrobami akcyzowymi jest:
- prawidłowe - w zakresie możliwości zastosowania zerowej stawki akcyzy w przypadku dostawy wyrobów akcyzowych na terytorium kraju;
- nieprawidłowe - w zakresie powstania obowiązku podatkowego, zobowiązania podatkowego i określenia stawki podatku akcyzowego dla wyrobów akcyzowych będących przedmiotem dostawy wewnątrzwspólnotowej;
- prawidłowe - w zakresie dokumentowania dostawy wewnątrzwspólnotowej;
- prawidłowe - w zakresie żądania od nabywcy wyrobów akcyzowych potwierdzenia rejestracji dla celów podatku akcyzowego;
- prawidłowe - w zakresie żądania od nabywcy wyrobów akcyzowych oświadczenia o przeznaczeniu nabywanych wyrobów akcyzowych.
UZASADNIENIE
W dniu 3 lipca 2018 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie obrotu wyrobami akcyzowymi z zastosowaniem zerowej stawki akcyzy.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.
Spółka zamierza produkować wyrób stanowiący mieszaninę węglowodorów, w których przeważa zawartość węglowodorów niearomatycznych. Wyniki analizy laboratoryjnej produktu wskazują na następujące własności wyrobu:
- Gęstość w temp. 15°C 0,6521 g/cm3
- Skład frakcyjny:
- początek destylacji 24,1&C
- 5% destyluje w temperaturze 24,8°C
- 50% destyluje w temperaturze 33,4°C
- 90% destyluje w temperaturze 53,0°C
- koniec destylacji 131,5°C
- Zawartość węglowodorów:
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right