Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 13.08.2018, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.128.2018.1.MAZ, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.128.2018.1.MAZ
Zwolnienie od akcyzy producenta napojów alkoholowych (napojów piwnych), który produkuje napoje z wykorzystaniem piwa o kodzie CN 2203 00, wytwarzanego z brzeczki odtworzonej z zakupionego ekstraktu słodowego.
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz.U. z 2018 r., poz. 800, ze zm.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 7 czerwca 2018 r. (data wpływu 14 czerwca 2018 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku akcyzowego, w zakresie zwolnienia od akcyzy producenta napojów alkoholowych (napojów piwnych), który produkuje napoje z wykorzystaniem piwa o kodzie CN 2203 00, wytwarzanego z brzeczki odtworzonej z zakupionego ekstraktu słodowego jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 14 czerwca 2018 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej, dotyczącej podatku akcyzowego, w zakresie zwolnienia od akcyzy producenta napojów alkoholowych (napojów piwnych), który produkuje napoje z wykorzystaniem piwa o kodzie CN 2203 00, wytwarzanego z brzeczki odtworzonej z zakupionego ekstraktu słodowego.
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:
Wnioskodawca Spółka Jawna (dalej jako: Wnioskodawca lub Spółka) w prowadzonym składzie podatkowym nr prowadzi produkcję napoju alkoholowego na bazie piwa (dalej jako: napój piwny), będącego mieszaniną piwa z napojami bezalkoholowymi, który to wyrób zaliczany jest do grupowania CN 220600 - Napoje fermentowane pozostałe. W procesie produkcyjnym Wnioskodawca, przy udziale ekstraktu z surowców słodowanych na poziomie 55%, uzyskuje piwo słodowe o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 11% (+/- 0,5%), do którego na dalszym etapie procesu produkcyjnego dodawane są napoje bezalkoholowe, w efekcie czego uzyskiwany jest produkt finalny w postaci napoju piwnego. Wnioskodawca wykorzystuje piwo słodowe, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 11%, wyłącznie jako półprodukt do produkcji napoju piwnego i nie zamierza wprowadzać go do obrotu
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right