Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 09.01.2017, sygn. 1462-IPPP2.4512.949.2016.1.JO, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. 1462-IPPP2.4512.949.2016.1.JO

w zakresie stawki podatku VAT właściwej dla dostawy napoju ryżowego, sojowego, owsianego i migdałowego

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r. poz. 613, z późn. zm.) oraz § 6 pkt 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Rozwoju i Finansów stwierdza, że stanowisko Strony - przedstawione we wniosku nadanego dnia 9 grudnia 2016 r. (data wpływu 13 grudnia 2016 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT właściwej dla dostawy napoju ryżowego, sojowego, owsianego i migdałowego jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 13 grudnia 2016 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT właściwej dla dostawy napoju ryżowego, sojowego, owsianego i migdałowego.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:

Spółka w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej zajmuje się dystrybucją produktów wytwarzanych z surowców roślinnych, niemodyfikowanych genetycznie. Wśród oferowanych przez nią produktów znajdują się m.in.: napoje ryżowe, sojowe, owsiane i migdałowe, o następującym składzie:

  • Napój ryżowy:
    • Woda - 81,4%;
    • Ryż - 17,096%;
    • Olej słonecznikowy - 1,2%;
    • Siarczan triwapniowy - 0,3%;
    • Sól morska - 0,1%;
    • Ryboflawina (witamina B2) 0,21 mg/100 ml Witamina B12 0,38 mg/ 100 ml Witamina D2 1,5 mg/100 ml.
  • Napój sojowy:
    • Woda - 90,3%;
    • Ziarno soi - 7,5%;
    • Cukier trzcinowy - 2,0%;
    • Sól morska - 0,1 %
    • Emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych - 0,1%;
    • Aromat - 0,1%.
  • Napój owsiany:
    • Woda - 86,9%;
    • Owies - 10,0%;
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00