Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 09.01.2017, sygn. 1462-IPPP2.4512.949.2016.1.JO, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. 1462-IPPP2.4512.949.2016.1.JO
w zakresie stawki podatku VAT właściwej dla dostawy napoju ryżowego, sojowego, owsianego i migdałowego
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r. poz. 613, z późn. zm.) oraz § 6 pkt 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Rozwoju i Finansów stwierdza, że stanowisko Strony - przedstawione we wniosku nadanego dnia 9 grudnia 2016 r. (data wpływu 13 grudnia 2016 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT właściwej dla dostawy napoju ryżowego, sojowego, owsianego i migdałowego jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 13 grudnia 2016 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT właściwej dla dostawy napoju ryżowego, sojowego, owsianego i migdałowego.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:
Spółka w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej zajmuje się dystrybucją produktów wytwarzanych z surowców roślinnych, niemodyfikowanych genetycznie. Wśród oferowanych przez nią produktów znajdują się m.in.: napoje ryżowe, sojowe, owsiane i migdałowe, o następującym składzie:
- Napój ryżowy:
- Woda - 81,4%;
- Ryż - 17,096%;
- Olej słonecznikowy - 1,2%;
- Siarczan triwapniowy - 0,3%;
- Sól morska - 0,1%;
- Ryboflawina (witamina B2) 0,21 mg/100 ml Witamina B12 0,38 mg/ 100 ml Witamina D2 1,5 mg/100 ml.
- Napój sojowy:
- Woda - 90,3%;
- Ziarno soi - 7,5%;
- Cukier trzcinowy - 2,0%;
- Sól morska - 0,1 %
- Emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych - 0,1%;
- Aromat - 0,1%.
- Napój owsiany:
- Woda - 86,9%;
- Owies - 10,0%;
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right