Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 16.12.2016, sygn. 1462-IPPP3.4513.106.2016.1.MC, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. 1462-IPPP3.4513.106.2016.1.MC
w zakresie ustalenia prawidłowego sposobu określania podstawy opodatkowania piwa smakowego
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613 z późn. zm.) oraz § 7 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Rozwoju i Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 19 października 2016 r. (data wpływu 21 października 2016 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie ustalenia prawidłowego sposobu określania podstawy opodatkowania piwa smakowego jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 21 października 2016 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie ustalenia prawidłowego sposobu określania podstawy opodatkowania piwa smakowego.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:
W ramach prowadzonej działalności Spółka wytwarza piwo w rozumieniu ustawy akcyzowej. Spośród wielu gatunków piw w asortymencie Spółki znajdują się m.in. piwa smakowe. Produkt ten stanowi de facto piwo jasne dosładzane w toku produkcji syropami smakowymi. Zawartość alkoholu w gotowym wyrobie przewyższa 0,5% ich objętości.
W pierwszej fazie produkcji piwa wytwarza się tzw. brzeczkę, a więc wyciąg z surowców (przede wszystkim ze słodu jęczmiennego i chmielu) w roztworze wodnym, która poddana dalszym procesom technologicznym stopniowo przekształcana jest w piwo. Etap wytworzenia brzeczki rozpoczyna się od jej zacierania, polegającego na mieszaniu i podgrzewaniu poszczególnych składników organicznych i wody.
Następnie brzeczka jest gotowana w celu jej zagęszczenia. Kolejnym krokiem jest jej schłodzenie w celu przygotowania jej do fermentacji. Schłodzona brzeczka, przed poddaniem jej fermentacji, określana jest jako brzeczka nastawna lub też brzeczka podstawowa.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right