Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 28.06.2016, sygn. IPPP1/4512-328/16-2/JL, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP1/4512-328/16-2/JL
Stawka właściwa dla dostarczanych towarów.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r. poz. 613 z późn. zm.) oraz § 6 pkt 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki przedstawione we wniosku z dnia 21 marca 2016 r. (data wpływu 21 kwietnia 2016 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki właściwej dla dostarczanych towarów jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 21 kwietnia 2016 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki właściwej dla dostarczanych towarów.
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny i zdarzenie przyszłe.
Spółka V. Sp. z o.o. prowadzi działalność w zakresie sprzedaży w lokalach produktów spożywczych, donutów (pączków), kanapek, ciastek i napojów. Występują 2 rodzaje jednostek - finishing center i restauracje. Donuty zamrożone przyjeżdżają do finishing center i tam też są przygotowywane, tzn. restauracja składa zamówienie i wtedy pączki są rozmrażane i przygotowywane, czyli nakładana jest na nie polewka, posypka itp. Następnie pączki są przewożone do restauracji w celu sprzedaży klientom. Po rozmrożeniu pączki są gotowe do spożycia w ciągu 24 godzin.
W restauracjach prowadzonych przez Spółkę są sprzedawane pączki, kanapki, ciastka, napoje oraz artykuły merchandisingowe - kawa w paczkach, kubki, kubki termiczne, koszulki i inne. Pączki w gotowej postaci przyjeżdżają do lokalu, gdzie są wydawane klientom. Ze świadczonymi-usługami sprzedaży posiłków do konsumpcji na miejscu nie wiążą się usługi wspomagające charakterystyczne dla usług restauracyjnych lub cateringowych. Nie ma obsługi kelnerskiej, natomiast są miejsca do siedzenia - krzesła hookery i kanapy. Klientom nie są udostępniane sztućce lub talerze wielorazowego użytku. Produkty standardowo są pakowane na wynos.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right