Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 22.01.2016, sygn. IBPP2/4512-946/15/EK, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP2/4512-946/15/EK
Stawka podatku VAT dla wymienionych we wniosku produktów.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2015 r. poz. 613 ze zm.) oraz § 2 i § 6 pkt 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (t.j. Dz. U. z 2015 r., poz. 643), Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, działający w imieniu Ministra Finansów, stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 28 października 2015 r. (data wpływu 6 listopada 2015 r.) o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług jest:
- prawidłowe w zakresie zastosowania obniżonych stawek podatku VAT dla sprzedaży produktów wymienionych w pytaniu nr 1,
- prawidłowe zakresie zastosowania odpowiedniej stawki podatku VAT dla sprzedaży produktów wymienionych w pytaniu nr 2 wynikającej z przypisanego do nich symbolu PKWiU.
UZASADNIENIE
W dniu 6 listopada 2015 r. do tut. organu wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania obniżonych stawek podatku VAT dla sprzedaży wymienionych w pytaniu nr 1 produktów oraz zastosowania odpowiedniej stawki podatku VAT dla sprzedaży produktów wymienionych w pytaniu nr 2 wynikającej z przypisanego do nich symbolu PKWiU.
W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący zaistniały stan faktyczny:
Wnioskodawca prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą pod nazwą X. Przedmiotem działalności jest sprzedaż dań typu fast food. W punkcie sprzedaży dostępne są gotowe wyroby gastronomiczne, takie jak: zapiekanki, hot-dogi, gyrosy, hamburgery, kebaby, frytki, tortille, sosy, surówki. Dania po obróbce termicznej przeznaczone są do natychmiastowej konsumpcji. Dania są przygotowywane w punkcie sprzedaży, z gotowych produktów i półproduktów nabywanych od dostawców. Sposób przygotowania wyrobów gotowych w punkcie sprzedaży:
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right