Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 18.01.2016, sygn. IPTPP3/4512-459/15-4/MK, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP3/4512-459/15-4/MK

stawka podatku dla produkowanych i sprzedawanych posiłków

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613 z późn. zm.) oraz § 6 pkt 3 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U., poz. 643), art. 16 ustawy z dnia 10 września 2015 r. o zmianie ustawy - Ordynacja podatkowa oraz niektórych innych ustaw (Dz.U., poz. 1649 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 20 października 2015 r. (data wpływu 23 października 2015 r.), uzupełnionym pismem z dnia 4 grudnia 2015 r. (data wpływu 9 grudnia 2015 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie:

  • stawki podatku dla produkowanych i sprzedawanych posiłków w sytuacji opisanej w stanie faktycznym nr 1
  • stawki podatku dla produkowanych i sprzedawanych posiłków w sytuacji opisanej w stanie faktycznym nr 2

jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 23 października 2015 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla produkowanych i sprzedawanych posiłków.

Wniosek został uzupełniony pismem z dnia 4 grudnia 2015 r. w zakresie doprecyzowania opisu stanów faktycznych.

We wniosku przedstawiono następujące stany faktyczne.

Spółka jest czynnym podatnikiem VAT. Prowadzi lokal gastronomiczny w , gdzie poza usługami gastronomicznymi, polegającymi głównie na produkcji sushi i sprzedaży tego rodzaju jedzenia w lokalu wraz z obsługą kelnerską (usługa gastronomiczne), dokonuje również sprzedaży wytworzonego w lokalu sushi dla klienta zewnętrznego (także z dostawą). Do sprzedaży jedzenia (bez napojów) w lokalu Spółka stosuje stawkę podatku VAT 8%.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00