Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 14.04.2016, sygn. ILPP2/4512-1-118/16-2/AO, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/4512-1-118/16-2/AO
Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla dostawy posiłków do szpitali/pacjentów.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613, z późn. zm.) oraz § 6 pkt 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 4 lutego 2016 r. (data wpływu 11 lutego 2016 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla dostawy posiłków do szpitali/pacjentów jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 11 lutego 2016 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla dostawy posiłków do szpitali/pacjentów.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.
Spółka jest podatnikiem VAT czynnym. Spółka planuje podjąć działalność gospodarczą w zakresie przygotowywania i dostarczania posiłków do publicznych oraz niepublicznych zakładów opieki zdrowotnej (dalej: Szpitale). W celu przygotowywania posiłków Wnioskodawca planuje dzierżawić kuchnie zlokalizowane w Szpitalach lub innych placówkach (dalej: Kuchnie centralne). Wnioskodawca będzie przygotowywać posiłki dla pacjentów:
- Szpitali, w których wydzierżawi Kuchnie centralne;
- pozostałych Szpitali, z którymi zawrze umowy na dostawy posiłków (z zewnątrz);
W przypadku dzierżawy Kuchni centralnych zlokalizowanych poza Szpitalami, dystans pomiędzy Szpitalem a Kuchnią centralną zazwyczaj nie powinien przekroczyć 70 km. Takie ograniczenie odległości pozwala na dostarczenia posiłków do Szpitali w odpowiedniej temperaturze.
Bez względu na to, czy Kuchnia centralna znajdować się będzie w Szpitalu, czy też posiłki dostarczane będą do Szpitali z Kuchni centralnych dzierżawionych w innych placówkach, proces przygotowania gotowych dań zawsze będzie wyglądać podobnie, tj. Wnioskodawca odpowiedzialny będzie za:
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right