Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 30.11.2016, sygn. 0461-ITPP1.4512.720.2016.1.IK, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. 0461-ITPP1.4512.720.2016.1.IK
Stawka podatku dla świadczonych usług organizacji imprez okolicznościowych.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r. poz. 613 z późn. zm.) oraz § 6 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działający w imieniu Ministra Rozwoju i Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 22 września 2015 r. (data wpływu 29 września 2016 r.), o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie sposobu opodatkowania świadczonych usług jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 29 września 2016 r. został złożony wniosek, o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie sposobu opodatkowania świadczonych usług.
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.
Jest Pani czynnym podatnikiem VAT, a w ramach prowadzonej działalności zajmuje się kompleksową organizacją przyjęć - wesel, komunii, chrztów i inny imprez okolicznościowych. Świadcząc usługę organizacji przyjęcia okolicznościowego, zapewnia Pani przygotowanie posiłków wg ustalonego z klientem menu, obsługę kelnerską oraz dekorację miejsca przyjęcia. Jako organizator imprezy okolicznościowej podpisuje Pani ze zleceniodawcą umowę, która reguluje warunki wykonania usługi, w tym jednostkową cenę pakietu od uczestnika. Menu przyjęcia oraz pozostałe elementy, wchodzące w skład pakietu są wymienione w załączniku do podpisanej umowy.
W usłudze kompleksowej świadczonej przez Panią, zasadniczą jest usługa gastronomiczna -Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych. Nie jest bowiem możliwe zorganizowanie przyjęcia bez zapewnienia gościom posiłków. Usługa gastronomiczna stanowi wiodący czynnik determinujący cenę organizacji całej imprezy. Natomiast za usługi pomocnicze uznaje Pani wszelkie pozostałe usługi, które nie stanowią celu samego w sobie, lecz są środkiem do lepszego wykonania usługi zasadniczej.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right