Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 28.08.2015, sygn. IPPP3/4512-456/15-2/IG, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP3/4512-456/15-2/IG

Czy stawką VAT właściwą dla dostaw krajowych bagietki czosnkowej jest stawka 5% / 8% VAT - w zależności od przydatności produktu do spożycia?

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770, z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki przedstawione we wniosku z dnia 18 maja 2015 r. (data wpływu 1 czerwca 2015 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla bagietki z masłem czosnkowym jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 1 czerwca 2015 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla bagietki z masłem czosnkowym.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny i zdarzenie przyszłe:

A. Sp. z o.o. (dalej: Spółka) zajmuje się produkcją i sprzedażą wyrobów piekarniczych i ciastkarskich. Spółka oferuje pełną gamę artykułów piekarskich: od pieczywa typu soft - bułek do hamburgerów i hot dogów, poprzez ciabatty, kajzerki, bagietki i bułeczki śniadaniowe, a skończywszy na ciastkach. Poza produkcją własną, Spółka może również nabywać produkty piekarnicze lub ciastkarskie wytwarzane za granicą (niewytwarzane na liniach produkcyjnych w Polsce z uwagi na brak odpowiednich parametrów technicznych linii). Przykładem produktu nabywanego od dostawcy zewnętrznego i sprzedawanego odbiorcom w Polsce jest produkt o nazwie handlowej bagietka czosnkowa (produkt będzie również produkowany w zakładzie od ok. 15 lipca 2015 r. po uruchomieniu odpowiednio dobranych do tego produktu urządzeń). Jest to produkt piekarniczy zapieczony, zamrożony. Oznacza to, że produkt ten nadaje się do konsumpcji bezpośrednio po odmrożeniu i końcowym odpieczeniu. Ponieważ produkt jest zamrożony, w jego składzie nie są zawarte żadne konserwanty. Proces mrożenia pozwala na zakonserwowanie produktu, dlatego okres jego możliwego przechowywania (przydatności do spożycia) może sięgać kilkunastu miesięcy.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00