Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 10.08.2015, sygn. IPPP3/4512-395/15-3/KT, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP3/4512-395/15-3/KT

stawka podatku dla produktów waflowych o zawartości wody przekraczającej 10% masy

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz.U. z 2015 r., poz. 613) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. z 2007 r. nr 112, poz. 770, z późn. zm.), Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki, przedstawione we wniosku z dnia 6 maja 2015 r. (data wpływu 14 maja 2015 r.), uzupełnionym w dniu 20 maja 2015 r. (data wpływu 22 maja 2015 r.), o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla produktów waflowych o zawartości wody przekraczającej 10% masy - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 14 maja 2015 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla produktów waflowych o zawartości wody przekraczającej 10% masy. Wniosek został uzupełniony pismem złożonym w dniu 20 maja 2015 r.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:

Spółka jest producentem wyrobów piekarniczo-ciastkarskich, należącym do działającej m.in. na rynku belgijskim, polskim oraz czeskim grupy - A.

Spółka poszerza asortyment oferowanych przez siebie wyrobów o produkt, który Wnioskodawca kwalifikuje do grupowania PKWiU 10.72.12.0., noszący nazwę handlową B. (zwany dalej (Produkt). Najważniejsze cechy charakterystyczne Produktu są następujące:

  • zawartość wody w Produkcie nieznacznie przewyższa 10% (według wyników badań laboratoryjnych, którymi dysponuje Wnioskodawca, wynosi ona ok. 12,80%);
  • ciasto, z którego wykonany jest Produkt, otrzymywane jest przez połączenie oraz ubijanie mąki, tłuszczu, dodatków (np. środków spulchniających);
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00