Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 17.07.2015, sygn. IBPP4/443-50/15/LG, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP4/443-50/15/LG
Opodatkowanie rozpałki do grilla i kominka
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2015 r., poz. 613) oraz § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) w zw. z § 9 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. z 2015 r. poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z 26 maja 2015 r. (data wpływu 27 maja 2015 r.), o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie opodatkowania stawką 0% i rozliczenia sprzedaży rozpałki do grilla i kominka jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 27 maja 2015 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie opodatkowania stawką 0% i rozliczenia sprzedaży rozpałki do grilla i kominka.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.
Wnioskodawca zamierza produkować wyrób o przeznaczeniu użytkowym rozpałka do grilla - rozpałka do kominków o kodzie CN 2710 19 29 z przeznaczeniem do konfekcjonowania w opakowania jednostkowe i sprzedaży pod nazwą handlową ROZPAŁKA DO GRILLA I KOMINKA.
Surowcem do produkcji są odpady poliolefinowe (polietylen i polipropylen) pozyskiwane od firm przetwarzających tworzywa sztuczne oraz pochodzące ze zbiórki odpadów. Proces produkcyjny składa się z następujących etapów:
- Przyjęcie surowców do magazynu.
- Upłynnienie surowca poprzez podgrzanie go do temperatury ok. 250 st. C.
- Kraking termiczny upłynnionego surowca w piecu krakingowym w temperaturze 380 - 420 st. C.
- Rozdział produktów krakingu na frakcje węglowodorowe w kolumnie destylacyjnej:
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right