Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 02.07.2015, sygn. IBPP4/4513-48/15/MK, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP4/4513-48/15/MK
zwolnienie z podatku akcyzowego alkoholu etylowego zawartego w olejkach eterycznych i mieszaninach substancji zapachowych
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2015 r., poz. 613) oraz § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) w zw. z § 9 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z 30 kwietnia 2015 r. (data wpływu 12 maja 2015 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie zwolnienia od akcyzy alkoholu etylowego zawartego w olejkach eterycznych i mieszaninach substancji zapachowych wykorzystywanych do produkcji artykułów spożywczych jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 12 maja 2015 r. został złożony ww. wniosek o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie zwolnienia od akcyzy alkoholu etylowego zawartego w olejkach eterycznych i mieszaninach substancji zapachowych wykorzystywanych do produkcji artykułów spożywczych.
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.
Sp. z o.o. (dalej: Spółka lub Wnioskodawca) jest producentem wyrobów piekarskich i ciastkarskich. W ramach prowadzonej działalności gospodarczej Spółka nabywa od dostawców z Niemiec olejki eteryczne i mieszaniny substancji zapachowych (dalej: Aromaty) sklasyfikowane do pozycji 3302 10 90 nomenklatury CN. Aromaty nabywane są w drodze wewnątrzwspólnotowego nabycia. Nabywane przez Spółkę aromaty to substancje nieprzeznaczone do bezpośredniego spożycia, o konsystencji płynnej, służące do nadania lub wzmocnienia określonego smaku lub zapachu produktów spożywczych. Aromaty mogą mieć różne zapachy, np. waniliowy, waniliowy Bourbon, czekoladowy, rumowy czy karmelowy.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right