Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 25.02.2015, sygn. IBPP2/443-1230/14/JJ, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP2/443-1230/14/JJ
Określenie stawki podatku VAT przy sprzedaży kanapek, świeżych sałatek oraz ciastek typu herbatnik, zakwalifikowanych do grupowania PKWiU 10.85.1.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2012r. poz. 749 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, działający w imieniu Ministra Finansów, stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 2 grudnia 2014r. (data wpływu 9 grudnia 2014r.) o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie określenia stawki podatku VAT przy sprzedaży kanapek, świeżych sałatek oraz ciastek typu herbatnik, zakwalifikowanych do grupowania PKWiU 10.85.1 jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 9 grudnia 2014r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie określenia stawki podatku VAT przy sprzedaży kanapek, świeżych sałatek oraz ciastek typu herbatnik, zakwalifikowanych do grupowania PKWiU 10.85.1.
W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący zaistniały stan faktyczny:
Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą jako osoba fizyczna, jest czynnym podatnikiem podatku Vat. Swoją działalność prowadzi na podstawie wpisu do CEiDG wg kodu PKD 56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne. Działalność jest prowadzona w oparciu o umowę franchisingu z firmą X pod której marką działa Wnioskodawca. Przygotowywanie oraz podawanie posiłków odbywa się w różnych punktach miasta w lokalach wynajmowanych przez Wnioskodawcę na podstawie umów najmu w punktach. Wnioskodawca prowadzi sprzedaż gotowych do spożycia posiłków takich jak: kanapki, świeże sałatki, ciastka typu herbatnik. Kanapki oraz sałatki sporządzane są z przygotowywanych uprzednio składników, które wcześniej Wnioskodawca zakupił. Sałatki, kanapki oraz ciastka przygotowywane są przez pracowników Wnioskodawcy ze składników gotowych do bezpośredniego spożycia bez dodatkowej obróbki gastronomicznej. Przygotowywanie tego rodzaju posiłków nie wymaga żadnych dodatkowych umiejętności. Posiłki te sporządzane są w wynajmowanych przez Wnioskodawcę lokalach. Przygotowywane kanapki mogą być podgrzewane w piecykach oraz spożywane na miejscu w lokalu przez klienta lub na wynos, nie podaje się ich na talerzach. Każdy klient ma możliwość wyboru sałatki bądź kanapki z menu lub stworzyć sobie własną wybraną indywidualną kompozycję, ale z produktów dostępnych na miejscu. Sałatki umieszczane są w plastikowych pojemnikach. Wnioskodawca nie posiada obsługi kelnerskiej, kupujący sam odbiera przygotowywany przez pracownika Wnioskodawcy posiłek. Serwis pracowników ogranicza się wyłącznie do zapewnienia plastikowych sztućców, bądź naczyń szklanych lub papierowych chusteczek, które są dostępne w odpowiednich pojemnikach. Wnioskodawca nie świadczy usług zamówienia lub podania posiłku do stolika. Czynności przygotowania wymienionych wyżej posiłków nie wymagają nadzoru szefa kuchni, układania na talerzu, bądź szczególnej formy podania.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right