Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 06.05.2015, sygn. IPTPP2/4512-158/15-2/JSz, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP2/4512-158/15-2/JSz
Zastosowanie stawki podatku VAT w wysokości 5% przy sprzedaży posiłków na wynos i z dowozem.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r., poz. 749, z późn. zm.) oraz § 5a rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770, z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 5 marca 2015 r. (data wpływu 12 marca 2015 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania stawki podatku VAT w wysokości 5% przy sprzedaży posiłków na wynos i z dowozem jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 12 marca 2015 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania stawki podatku VAT w wysokości 5% przy sprzedaży posiłków na wynos i z dowozem.
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.
Wnioskodawca prowadzi Sushi Bar, gdzie poza usługami gastronomicznymi, polegającymi na produkcji (głównie) sushi i jego sprzedaży na miejscu w lokalu z konsumpcją, prowadzi również produkcję i sprzedaż gotowych porcji sushi na wynos (także z dostawą). Do sprzedaży wszystkich porcji sushi stosuje stawkę podatku VAT 8% - zgodnie z poz. 42 Załącznika nr 3 do ustawy o podatku od towarów i usług.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right