Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 26.11.2015, sygn. ILPP3/4512-1-149/15-2/AW, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP3/4512-1-149/15-2/AW

Zastosowanie obniżonej stawki podatku VAT 8% dla wyrobu Bułeczki mleczne.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613, z późn. zm.) oraz § 6 pkt 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Pana, przedstawione we wniosku z dnia 16 września 2015 r. (data wpływu 18 września 2015 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania obniżonej stawki podatku VAT 8% dla wyrobu Bułeczki mleczne () jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 18 września 2015 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania obniżonej stawki podatku VAT 8% dla wyrobu Bułeczki mleczne ().

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny i zdarzenie przyszłe.

Wnioskodawca w ramach prowadzonej przez siebie jednoosobowej działalności gospodarczej zajmuje się między innymi dystrybucją na rynku polskim wyprodukowanego w Republice Francuskiej wyrobu Bułeczki mleczne (). Pieczywo pszenne drożdżowe z mlekiem odtłuszczonym. Składniki: mąka pszenna (48%), mleko odtłuszczone (18%), cukier, olej rzepakowy, jaja, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, stearoilomleczan sodu; sól, drożdże, gluten pszenny, naturalne aromaty, substancja zagęszczająca: guma, tara; przeciwutleniacz: kwas askorbinowy; konserwant: kwas sorbowy; barwnik: karoteny. Produkt zawiera zboża zawierające gluten; jaja i mleko (łącznie z laktozą). Produkt zawiera śladowe ilości soi i orzechów.

Wyrób jest sprzedawany w Polsce pod własną nazwą handlową Bułeczki mleczne () (może też występować pod inną nazwą handlową w przypadku niektórych odbiorców). Producent, sprzedając wyrób o ww. składzie surowcowym na terenie Unii Europejskiej, stosuje kod CN 1905 90 60 (odpowiednik Polskiego PKWiU 10.71.12.0). Wnioskodawca jako dystrybutor ww. wyrobu Bułeczki mleczne () zgodnie z zasadami metodycznymi Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) wprowadzonej rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. (Dz. U. Nr 207, poz. 1293, z późn. zm.) zaklasyfikował go jako mieszczący się w grupowaniu 10.71.12.0 Wyroby ciastkarskie i ciastka świeże.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00