Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 09.11.2015, sygn. ILPP5/4512-1-214/15-2/AI, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP5/4512-1-214/15-2/AI
Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży dań i posiłków
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613, z późn. zm.) oraz § 6 pkt 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Sp. z o.o. Spółka komandytowa przedstawione we wniosku z dnia 26 sierpnia 2015 r. (data wpływu 31 sierpnia 2015 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży dań i posiłków - jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 31 sierpnia 2015 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży dań i posiłków.
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny i zdarzenie przyszłe.
Spółka jest czynnym podatnikiem VAT (dalej: Wnioskodawca lub Spółka). Działalność gospodarcza Spółki polega m.in. na prowadzeniu określonych punktów sprzedaży w stanie sprawy, jak opisano poniżej:
a) punkty gastronomiczne na terenie szpitali.
W ramach swojej działalności Spółka prowadzi m.in. punkty gastronomiczne oferujące gotowe potrawy do spożycia na miejscu (lub na wynos), które są zlokalizowane na terenie szpitali. W tym celu Spółka najmuje od administratora nieruchomości szpitalnej określoną powierzchnię na potrzeby prowadzenia ww. lokalu. Lokale te nastawione są na sprzedaż gotowych posiłków (głównie obiadowych i lunchowych), z których korzystają głównie osoby zatrudnione w szpitalu lub osoby odwiedzające szpital (w celu wizyty u chorych).
W części centralnej przestrzeni punktu gastronomicznego znajdują się stoliki i krzesełka, przy których klienci mogą spożyć zakupiony posiłek. Dostęp do centralnej części punktu gastronomicznego nie jest ograniczony i stoliki mogą być również wykorzystywane przez osoby niespożywające posiłku. Udogodnienia typu toaleta są wspólne dla budynku szpitalnego, więc Spółka nie zapewnia ich swoim klientom. Wystrój punktu gastronomicznego jest minimalistyczny, tzn. pozbawiony przepychu, zbędnych dekoracji.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right