Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 17.06.2015, sygn. ILPP2/4512-1-275/15-2/EN, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/4512-1-275/15-2/EN

Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613) oraz § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko, przedstawione we wniosku z 23 marca 2015 r. (data wpływu 31 marca 2015 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 31 marca 2015 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Spółka (Wnioskodawca) prowadzi działalność w zakresie m.in. wytwarzania gotowych posiłków i dań, a także prowadzenia restauracji i placówek gastronomicznych. Na podstawie umowy franczyzowej Spółka wykonuje działalność w zakresie sprzedaży produktów spożywczych w lokalach pod marką S, gdzie format działalności jest ściśle określony umową franczyzową. Sposób działania placówek pod wskazaną marką polega na tym że:

  • sprzedaż produktów odbywa się wewnątrz lokalu; lokale są niewielkie; mieści się w nich sprzęt do przygotowania produktów oraz kilka stolików;
  • stoliki znajdujące się w lokalu umożliwiają spożycie produktów na miejscu; ich liczba jest jednak ograniczona; w praktyce przeważająca liczba klientów nabywa produkty na wynos, inaczej niż ma to miejsce w restauracji;
  • stoliki nie posiadają wystroju typowego dla restauracji; brak nakryć, ozdób itp.;
  • placówki mają charakter samoobsługowy; w lokalu nie ma obsługi kelnerskiej lub podobnej (np. nie występuje podawanie do stolika);
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00