Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 01.07.2015, sygn. ILPP3/4513-1-14/15-4/TK, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP3/4513-1-14/15-4/TK
Podatek akcyzowy w zakresie uznania nabywanej masy aromatyzowanej za wyrób akcyzowy i obowiązku oznaczania jej znakami akcyzy.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613) oraz § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770, z późn. zm.) w zw. z § 9 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 26 marca 2015 r. (data wpływu 27 marca 2015 r.) uzupełnionym pismem z dnia 17 czerwca 2015 r. (data wpływu 18 czerwca 2015 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie uznania nabywanej masy aromatyzowanej za wyrób akcyzowy i obowiązku oznaczania jej znakami akcyzy jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 27 marca 2015 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie uznania nabywanej masy aromatyzowanej za wyrób akcyzowy i obowiązku oznaczania jej znakami akcyzy. Wniosek uzupełniono pismem z dnia 17 czerwca 2015 r. (data wpływu 18 czerwca 2015 r.) w zakresie doprecyzowania opisu zdarzenia przyszłego.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.
Wnioskodawca zamierza importować do Polski spoza obszaru Unii Europejskiej lub nabywać wewnątrzunijnie produkty będące masą aromatyzowaną (). Masa ta składać się będzie z następujących składników: trzcina cukrowa, melasa, naturalne aromaty, fruktoza, gliceryna (glikol propylenowy), kawałki owoców lub innych elementów roślin będących źródłem naturalnych aromatów roślinnych. Masa nie zawiera tytoniu ani nikotyny, co zostanie potwierdzone zaświadczeniem wydanym przez producenta masy. Produkt może znaleźć bardzo szerokie zastosowanie. Począwszy od możliwości odparowywania w kominkach aromaterapeutycznych w celu uzyskiwania przyjemnego aromatu, poprzez stosowanie jako źródło pary (dymu aromatyzowanego), jak i przez użytkowników fajek wodnych tradycyjnych lub waporyzerów elektronicznych, w których to przedmiotach podczas ogrzewania dochodzić będzie do odparowania i gliceryny wytworzenia aromatyzowanego dymu (pary glikolowej). Należy także podkreślić, ze wyrób opisywany w żaden sposób nie jest przeznaczony do palenia jak tytoń, papieros, cygaro lub cygaretka lub bezpośredniego spalania przy użyciu ognia lub kontaktu z jego bezpośrednim źródłem. Taka forma użycia produktu powoduje całkowitą utratę podstawowej cechy produktu, czyli aromatyzowania poprzez uwalnianie pary glikolowej. W uzupełnieniu Zainteresowany wskazał, że produkt nie nadaje się do palenia jak tytoń w papierosie, fajce, cygarze, cygaretce, gilzie papierosowej, bez dalszego przetwarzania przemysłowego. Przepis art. 98 ust. 5 ustawy o podatku akcyzowym, wskazuje iż do uznania wyrobu za akcyzowy wymaga się, aby wyrób nadawał się do palenia. Ustawa nie definiuje pojęcia nadający się do palenia. W tej kwestii należy odwołać się do językowego znaczenia tego pojęcia. Zgodnie z definicją z encyklopedii PWN (www.sip.pwn.pl) nadawać się oznacza być odpowiednim do czegoś lub na coś, palić się ulegać działaniu ognia dawać światło, ciepło, dym, płonąc lub żarząc się. Z Małego słownika J. polskiego, Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa 1999, str. 465 wynika, że nadawać się nadać się to być odpowiednim, stosowanym do czegoś lub na co. Pojęcie: palić zdefiniowano na str. 593 tegoż słownika oznacza to w szczególności używać tytoniu (opium itd.) przez wciąganie (wdychanie) dymu z żarzącego się papierosa, fajki, cygara. Zatem, nadający się do palenia to taki wyrób, który w papierosie, fajce lub cygarze poprzez jego żarzenie się wywołuje dym nadający się do wdychania. Masa aromatyzowana () zawierająca trzcinę cukrową, melasę z trzciny cukrowej, naturalne aromaty, fruktozę, glicerynę (glikol propylenowy), kawałki owoców lub innych elementów roślin będących źródłem naturalnych aromatów roślinnych ma zastosowanie w kominkach aromaterapeutycznych w celu uzyskiwania przyjemnego zapachu poprzez odparowywanie W trakcie podgrzewania masy aromatycznej w kominku wydziela się przyjemny zapach. Intensywność działania oraz walory użytkowe masy aromatycznej zależą od wybranego aromatu.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right