Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 10.09.2014, sygn. IPPP2/443-570/14-2/KBr, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP2/443-570/14-2/KBr
opodatkowanie podatkiem VAT świadczenia Wnioskodawcy obejmującego dostawę towarów wymienionych w poz. 7 załącznika Rozporządzenia
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r. poz. 749, z późn. zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770, z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki - przedstawione we wniosku z dnia 16 czerwca 2014 r. (data wpływu 20 czerwca 2014 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania podatkiem VAT świadczenia Wnioskodawcy obejmującego dostawę towarów wymienionych w poz. 7 załącznika Rozporządzenia jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 20 czerwca 2014 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania podatkiem VAT świadczenia Wnioskodawcy obejmującego dostawę towarów wymienionych w poz. 7 załącznika Rozporządzenia.
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:
Spółka świadczy m.in. usługi gastronomiczne (PKWiU ex 56) oraz nie wyklucza, w przyszłości świadczyć również usług cateringowych. Dostawa produktów żywnościowych przeznaczonych do spożycia na miejscu odbywa się w restauracji. W takiej sytuacji klient, po zapłaceniu określonej ceny, otrzymuje dany produkt, a Wnioskodawca wykonuje na rzecz klienta dodatkowe działania i czynności.
W szczególności Spółka świadczy usługi przygotowywania i podawania posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub przy bufecie zapewniając obsługę kelnerską, połączone lub nie z działalnością rozrywkową. Transakcje sprzedaży oferowanych przez siebie produktów, zaklasyfikowane zostały dla celów statystycznych jako świadczenie usługi gastronomicznej (PKWiU 56.10.A restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne) według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług z 2008 r.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right