Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 27.08.2014, sygn. IPPP1/443-542/14-3/MPe, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP1/443-542/14-3/MPe
w zakresie opodatkowania świadczonych usług gastronomicznych i restauracyjnych
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r. poz. 749 z późn. zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112 poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy, przedstawione we wniosku z dnia 2 kwietnia 2014 r. (data wpływu 14 maja 2014 r.), do którego w dniu 11 sierpnia 2014 r. skierowano wezwanie z dnia 11 sierpnia 2014 r., nr IPPP1/443-542/14-2/Mpe, doręczone w dniu 14 sierpnia 2014 r., o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie:
- uznania świadczenia Wnioskodawcy w restauracji i w klubie polegającego na sprzedaży produktów gastronomicznych (wraz z wykonaniem szeregu czynności na rzecz klienta) za usługę restauracyjną / gastronomiczną (pytanie nr 1 i 2) - jest prawidłowe.
- określenia prawidłowej stawki podatku (pytanie nr 3) - jest nieprawidłowe.
- określenia podstawy opodatkowania dla usługi gastronomicznej obejmującej wydanie produktu żywnościowego (pytanie nr 4) - jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 14 maja 2014 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania świadczonych usług. W dniu 11 sierpnia 2014 r. do Wnioskodawcy skierowano wezwanie z dnia 11 sierpnia 2014 r., nr IPPP1/443-542/14-2/Mpe, doręczone w dniu 14 sierpnia 2014 r.
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.
Sp. z o.o. (dalej: Wnioskodawca) jest podmiotem prowadzącym działalność gospodarczą na terytorium Polski, polskim podatnikiem VAT. Wnioskodawca m.in. prowadził punkty gastronomiczne (restauracje), w których oferował / sprzedał produkty żywnościowe - produkty te były sprzedawane przez Wnioskodawcę w restauracji należącej do sieci restauracji i klubie muzycznym według zbliżonego, ale nie jednakowego modelu działalności. Poniżej Wnioskodawca przedstawia zasady prowadzenia sprzedaży usług gastronomicznych w restauracji i lokalu.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right