Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 26.03.2014, sygn. IPPP1/443-135/14-2/MP, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP1/443-135/14-2/MP
stawka podatku dla towarów do spożycia na miejscu i na wynos;
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r. poz. 749 z późn. zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki przedstawione we wniosku z dnia 9 stycznia 2014 r. (data wpływu do Izby Skarbowej w Warszawie 3 lutego 2014 r.) o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania świadczenia obejmującego dostawę produktu do spożycia w lokalu gastronomicznym oraz produktów na wynos jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 3 lutego 2014 r. do Izby Skarbowej w Warszawie wpłynął ww. wniosek o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania świadczenia obejmującego dostawę produktu do spożycia w lokalu gastronomicznym oraz produktów na wynos.
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:
W ramach spółki cywilnej Wnioskodawca świadczy usługi gastronomiczne w lokalu gastronomicznym określone w PKWiU 10.73.11.0. W lokalu znajdują się stoliki przykryte obrusami, krzesła. Usługi te polegają na podawaniu dań z karty na indywidualne zamówienie. Przy tej usłudze Wnioskodawca podaje jedzenie na własnej zastawie stołowej, przy stoliku i obsłudze kelnerskiej, a także sprząta po kliencie. Z tego tytułu wykonuje przychód wg stawki Vat 8% z wyłączeniem napoi i innych artykułów nieprzetworzonych, które są opodatkowane stawką Vat 23%.
Jednocześnie Wnioskodawca dokonuje sprzedaży gotowych dań na wynos określonych w PKWiU ex l0.85.1. Są to pierogi, kluski, gotowe dania, surówki takie, jakie danego dnia są przygotowywane w barze. Przy sprzedaży na wynos nie ma żadnego serwisu polegającego na przekazywaniu zamówienia do kuchni, układania na talerzu, podawania klientowi przez kelnera i sprzątanie po nim. Na wynos klient kupuje to co jest w barze i takie jakie jest. Jedzenie na wynos jest pakowane w plastikowe opakowanie jednorazowego użytku albo w menażki, z którymi klienci przychodzą. Zupa nalewana jest w słoiki albo w inne naczynia klientów np. w garnek. Wnioskodawca nie organizuje przy sprzedaży na wynos miejsca do konsumpcji, każdy kto kupuje, zabiera jedzenie do domu. Przy sprzedaży gotowych dań na wynos stosuje stawkę Vat 5%.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right