Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 14.01.2014, sygn. IPPP1/443-1163/13-2/MPe, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP1/443-1163/13-2/MPe
w zakresie stawki podatku dla sprzedawanych wyrobów PKWiU 10.71.12.0
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r. poz. 749 z późn. zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki, przedstawione we wniosku z dnia 12 listopada 2013 r. (data wpływu 14 listopada 2013 r.) o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedawanych wyrobów - jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 14 listopada 2013 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie podatku dla sprzedawanych wyrobów.
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny i zdarzenie przyszłe:
Sp. z o.o. (dalej: Spółka lub Wnioskodawca) jest producentem wyrobów ciastkarskich. Spółka należy do Grupy C. która jest znanym greckim przedsiębiorstwem spożywczym. W swojej ofercie produktowej Spółka posiada m.in. bułki słodkie z nadzieniem w różnych polewach. Data minimalnej trwałości wyrobów produkowanych przez Spółkę, oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami przekracza 45 dni.
Wymienione wyżej produkty Spółka klasyfikuje do kodu 10.71.12.0 PKWiU z 2008 r. obejmującego Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże (Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r., Dz. U Nr 207 poz. 1293, ze zm.; dalej: PKWiU). Na gruncie Nomenklatury Scalonej kodowi 10.71.12.0 PKWiU odpowiada kod CN 1905 90 60, w którym mieszczą się wyroby z dodatkiem środka słodzącego takie jak: Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao: opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right