Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 12.11.2014, sygn. IBPP2/443-794/14/IK, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP2/443-794/14/IK
ustalenia czy opisane we wniosku świadczenie stanowi świadczenie złożone podlegające opodatkowaniu VAT i czy świadczenie to stanowi usługę restauracyjną oraz w zakresie zastosowania stawki podatku VAT i ustalenia podstawy opodatkowania dla opisanych czynności.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2012 r., poz. 749 ze zm.) oraz § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z 30 lipca 2014 r. (data wpływu 12 sierpnia 2014 r.) o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług jest:
- prawidłowe - w zakresie w zakresie ustalenia czy opisane we wniosku świadczenie stanowi świadczenie złożone podlegające opodatkowaniu VAT i czy świadczenie to stanowi usługę restauracyjną,
- nieprawidłowe - w zakresie zastosowania stawki podatku VAT do o
- nieprawidłowe - w zakresie ustalenia podstawy opodatkowania dla przedmiotowych czynności.
UZASADNIENIE
W dniu 12 sierpnia 2014 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie ustalenia czy opisane we wniosku świadczenie stanowi świadczenie złożone podlegające opodatkowaniu VAT i czy świadczenie to stanowi usługę restauracyjną oraz w zakresie zastosowania stawki podatku VAT i ustalenia podstawy opodatkowania dla opisanych czynności.
W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący zaistniały stan faktyczny:
Wnioskodawca - Pan W.W. (dalej zwany Wnioskodawcą lub Podatnikiem) - jest podmiotem prowadzącym jednoosobową działalność gospodarczą na terytorium Polski, polskim podatnikiem podatku od towarów i usług. Wnioskodawca prowadzi punkty gastronomiczne (restauracje), w których sprzedaje m.in. produkty żywnościowe. W ofercie Wnioskodawcy znajdują się m.in. dania obiadowe, przekąski, dania barowe itp. z tym zastrzeżeniem, że niektóre produkty oferowane przez Wnioskodawcę mogą być towarami wymienionymi w poz. 7 załącznika do rozporządzenia wykonawczego - a więc produktami, których wydanie powinno być objęte podstawową stawką VAT.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right