Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 05.05.2014, sygn. IBPP4/443-21/14/LG, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP4/443-21/14/LG
zastosowanie zwolnienia od akcyzy wyrobów gazowych zakład energochłonny
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2012 r., poz. 749 ze zm.) oraz § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z 16 stycznia 2014 r. (data wpływu 21 stycznia 2014 r.), uzupełnionym pismem z 17 kwietnia 2014 r. (data wpływu), o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie zwolnienia od akcyzy wyrobów gazowych -jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 16 stycznia 2014 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie zwolnienia od akcyzy wyrobów gazowych.
Ww. wniosek został uzupełniony pismem z 17 kwietnia 2014 r. będącym odpowiedzią na wezwanie Organu znak: IBPP4/443-21/14/LG z 4 kwietnia 2014 r.
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny oraz zdarzenie przyszłe.
Spółka zużywa do celów opałowych gaz ziemny wysokometanowy typu E (Kod CN: 2711 21 00 - Gaz ziemny w stanie gazowym). Gaz ten jest wykorzystywany w następujących procesach technologicznych.
1. Nagrzewanie wsadu w piecu pokrocznym, przed walcowaniem na gorąco.
Ogrzewanie pieca odbywa się poprzez spalanie gazu ziemnego. System ogrzewania jest podzielony na 4 strefy regulowane. Palniki gazowe są rozmieszczone tak, iż umożliwiają równomierne nagrzewanie kęsów. Wsadem dla pieca pokracznego są kęsy walcowane, kute lub z COS nisko-, średnio- i wysokowęglowe, oraz stopowe i wysokostopowe. Standardowo zakres temperatur w których prowadzony jest proces nagrzewania wsadu mieści się w przedziale od 1180° C - 1235° C.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right