Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 24.10.2014, sygn. ILPP2/443-803/14-2/EN, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-803/14-2/EN

Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r., poz. 749, z późn. zm.) oraz § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770, z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z 17 lipca 2014 r. (data wpływu 24 lipca 2014 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 24 lipca 2014 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT.

We wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe.

Wnioskodawca jest osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą pod firmą (), w oparciu o wpis do ewidencji działalności gospodarczej. Wnioskodawca planuje rozszerzyć swoją działalność o sprzedaż produktów spożywczych, w tym m.in. o sprzedaż produktu A (granita). Sprzedaż gotowego produktu A, po jego każdorazowym przygotowaniu, miałaby odbywać się na stoiskach w sklepach, marketach, stacjach benzynowych na najętej w tym celu powierzchni lub pod gołym niebem na stoiskach typu budki z lodami, goframi.

Gotowy produkt A jest w swojej konsystencji zbliżony do sorbetów/lizaków lodowych, przy czym jego konsystencja nie jest w pełni gładka, zawiera w sobie drobinki lodu.

Skład gotowego produktu A to: 12,5 % syrop owocowy i 87,5% woda.

Natomiast skład syropu owocowego o przykładowym smaku przedstawia się następująco:

  • wiśnia: cukier, środek kwasowości, kwasek cytrynowy, aromat, barwnik: azorubina, błękit patentowy V, stabilizator: guma ksantanowa.
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00