Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 18.07.2013, sygn. IPPP3/443-337/13-2/KB, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP3/443-337/13-2/KB
Wyrób będący przedmiotem wniosku należy uznać za wino niemusujące, o którym mowa w art. 95 ust. 1 pkt 1 lit a) ustawy, opodatkowane akcyzą według stawki 158,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu, zgodnie z art. 95 ust. 4 ustawy.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r., poz. 749) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Strony przedstawione we wniosku z dnia 12.04.2013 r. (data wpływu 22.04.2013 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie stawki podatku na wyrób o kodzie CN 2205 10 10 jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 22.04.2013 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie stawki podatku na wyrób o kodzie CN 2205 10 10.
W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe:
Sp. z o.o. (dalej: Spółka lub Wnioskodawca) jest spółką zajmującą się importem i dystrybucją napojów alkoholowych, znanych pod handlową nazwą M.
Spółka zamierza nabywać z Włoch napój alkoholowy M., produkowany w oparciu o nową formułę (dalej: wyrób). Wyrób charakteryzuje się niższą rzeczywistą objętościową mocą alkoholu w gotowym produkcie niż dostępne obecnie na rynku wermuty M. oraz wyższą jakością wina. Ponadto, do wyrobu nie jest dodawany alkohol etylowy, gdyż w produkcji wykorzystywany jest wyłącznie alkohol pochodzący z procesu fermentacji.
Wyrób, produkowany na bazie wina ze świeżych winogron z dodatkiem substancji aromatyzujących jest definiowany jako aromatyzowany napój winopochodny, zgodnie z art. 2 ust. 1 lit. b Rozporządzenia nr 1601/91 (Rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91 z dnia 10 czerwca 1991 r., ustanawiające ogólne zasady definicji, opisu i prezentacji win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych i aromatyzowanych koktajli winopochodnych, Dz. Urz. UE L Nr 149, str. 1, ze zm., dalej: Rozporządzenie nr 1601/91). Wyrób ten został zaklasyfikowany przez producenta do kodu CN 2205 10 10 wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron aromatyzowane roślinami lub substancjami aromatycznymi. Prawidłowość takiej klasyfikacji została potwierdzona dla tego produktu m.in. w Wiążącej Informacji Taryfowej wydanej przez Urząd Celny w Niemczech.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right