Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 14.10.2013, sygn. IPPP1/443-932/08/13-6/S/SM, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie
Prawo do zastosowania zwolnienia z akcyzy w przypadku nabycia wewnątrzwspólnotowego mieszanin substancji zapachowych zawierających w swoim składzie alkohol etylowy w okresie od dnia 1 maja 2004 r. do dnia 19 sierpnia 2004 r.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2012 r. poz. 749 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki przedstawione we wniosku z dnia 09.05.2008 r. (data wpływu 14.05.2008 r.), o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie zastosowania zwolnienia przy nabyciu wewnątrzwspólnotowym mieszanin substancji zapachowych zawierających w swoim składzie alkohol etylowy w okresie od dnia 1 maja 2004 r. do dnia 19 sierpnia 2004 r. jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 14.05.2008 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie zastosowania zwolnienia przy nabyciu wewnątrzwspólnotowym mieszanin substancji zapachowych zawierających w swoim składzie alkohol etylowy w okresie od dnia 1 maja 2004 r. do dnia 19 sierpnia 2004 r.
W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:
W zakresie prowadzonej działalności gospodarczej Wnioskodawca (zwany w treści wniosku Spółką lub Podatnikiem zajmuje się produkcją oraz dystrybucją napojów, o zawartości alkoholu nieprzekraczającej 1,2% objętości (dalej jako Napoje bezalkoholowe). W każdym przypadku zawartość alkoholu nie przekracza 5 litrów czystego alkoholu na 100 kg Napojów bezalkoholowych.
Do produkcji napojów bezalkoholowych wykorzystywane są przez Spółkę m.in. mieszaniny substancji zapachowych (zwane także aromatami lub esencjami), które w zakładach produkcyjnych Spółki są dodawane do koncentratu, z którego następnie wytwarzany jest gotowy napój bezalkoholowy. Celem stosowania tych esencji jest nadanie napojowi bezalkoholowemu charakterystycznego i przyjemnego aromatu. Oprócz tych esencji w skład poszczególnych napojów bezalkoholowych wchodzą również, inne substancje, m.in. mogą to być innego rodzaju esencje, cukier, kwas fosforowy, kwas cytrynowy lub kofeina, itd.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right