Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 23.05.2013, sygn. IPPP1/443-187/13-2/AS, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP1/443-187/13-2/AS

opodatkowanie sprzedaży oferowanych posiłków

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki przedstawione we wniosku z dnia 01.03.2013 r. (data wpływu 04.03.2013 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania sprzedaży oferowanych posiłków jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 04.03.2013 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania sprzedaży oferowanych posiłków.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:

W ramach prowadzonej działalności gospodarczej M. (dalej Spółka) sprzedaje na stacji paliw hot-dogi. Hot dogi są sporządzane z następujących produktów składowych: parówki lub kabanosa, bułki i sosów. Surowce te są głęboko mrożone, nabywane przez Spółkę od zewnętrznego kontrahenta: parówka i kabanos w stawce 5%, bułka w stawce 8% oraz sosy również w stawce 8%. Proces sprzedaży polega na tym, że wyrób przygotowywany jest na miejscu. Zgodnie z HACCP rozmraża się je, następnie podgrzewa w specjalnych urządzeniach i kompletuje jako produkt finalny. Klient otrzymuje podgrzaną bułkę w której znajduje się parówka lub kabanos oraz sosy. Klient może skonsumować tak sporządzonego hot doga poza stacją, ponieważ Wnioskodawca nie posiada miejsc siedzących do ich spożycia. Hot dogi są podawane w papierowej torebce i są owijane papierową serwetką. Na stacji klient nie ma możliwości wyboru produktów z kart dań, brak jest sali restauracyjnej, nie istnieje zaplecze kuchenne, brak jest obsługi kelnerskiej i brak jest szatni. Należy zwrócić uwagę, że pracownicy stacji nie posiadają specjalnych kwalifikacji gastronomicznych do przygotowywania w/w produktów. Jest to tylko jeden z ich obowiązków.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00