Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 12.04.2013, sygn. IPPP1/443-157/13-2/ISZ, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP1/443-157/13-2/ISZ
W zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego od nabywanych usług cateringowych
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r., poz. 749) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Pana przedstawione we wniosku z dnia 15.02.2013r. (data wpływu 21.02.2013 r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego od nabywanych usług cateringowych jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 21.02.2013 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego od nabywanych usług cateringowych.
W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.
Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą i jest czynnym podatnikiem podatku VAT. W ramach prowadzonej działalności gospodarczej. Zainteresowany organizuje dla swoich kontrahentów imprezy integracyjne, konferencje, szkolenia oraz gale jubileuszowe. W związku z realizacją powyższych działań nabywa od podmiotów trzecich usługi cateringowe, nabycie to jest związane z prowadzoną działalnością gospodarczą, ma ono także związek z czynnościami opodatkowanymi podatkiem VAT. Nabyte usługi cateringowe sklasyfikowane są według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) pod kodem 56.21 jako usługi przygotowywania / dostarczania żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering).
Przedmiotem wniosku są wątpliwości jakie wynikają ze zmiany przepisów ustawy o podatku od towarów i usług jakie miały miejsce z dniem 1 stycznia 2011 r. W okresie obowiązywania dla celów podatku od towarów i usług starej PKWiU, tj. do dnia 31 grudnia 2010 r., usługi gastronomiczne klasyfikowane były w grupowaniu 55.3, natomiast usługi cateringowe w grupowaniu 55.5. W konsekwencji usługa cateringowa i usługa gastronomiczna były traktowane dla celów statystycznych, a w rezultacie również dla celów VAT, jako dwie różne usługi, a tym samym możliwe było odliczenie od usług cateringowych podatku VAT na podstawie art. 86 ustawy o podatku od towarów i usług. Zatem ograniczenie możliwości odliczenia podatku VAT wynikające z art. 88 ust. 1 pkt 4 nie odnosiło się do faktur dokumentujących nabycie usługi cateringowej.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right