Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 12.02.2013, sygn. IPPP3/443-1144/12-2/KB, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP3/443-1144/12-2/KB

Wnioskodawca produkując napoje piwne CN 2206 00 uzyskiwane z wykorzystaniem piwa wytwarzanego z brzeczki odtworzonej z zakupionego ekstraktu słodowego, w przypadku gdy udział ekstraktu z surowców słodowanych wynosi 55% ogólnego ekstraktu w nastawie, spełniając wszystkie pozostałe warunki uprawniające do zastosowania zwolnienia, może korzystać ze zwolnienia wynikającego z § 17 rozporządzenia.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 poz. 749 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Strony przedstawione we wniosku z dnia 08.11.2012 r. (data wpływu 13.11.2012 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie możliwości skorzystania z ulgi dla małych browarów jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 13.11.2012 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie możliwości skorzystania z ulgi dla małych browarów.

W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe:

Spółka jawna (dalej K. Sp.j.) zamierza w prowadzonym składzie podatkowym rozpocząć produkcję napoju piwnego będącego mieszaniną piwa z napojami bezalkoholowymi, który to wyrób zaliczany jest do grupowania CN 220600 Napoje fermentowane pozostałe. W przewidywanym procesie produkcyjnym K. Sp.j. zamierza, przy udziale ekstraktu z surowców słodowanych na poziomie 55%, uzyskiwać piwo słodowe o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 11% (+/-0,5%), do którego na dalszym etapie procesu produkcyjnego dodawane byłyby napoje bezalkoholowe w efekcie czego uzyskiwany byłby produkt finalny w postaci napoju piwnego. K. Sp.j. zamierza wykorzystywać piwo słodowe o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 11% wyłącznie jako półprodukt do produkcji napoju piwnego i nie zamierza wprowadzać go do obrotu.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00