Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 15.11.2013, sygn. IBPP2/443-750/13/KO, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP2/443-750/13/KO

w zakresie właściwej stawki podatku VAT dla sprzedaży wskazanego produktu

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2012 r., poz. 749 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, działający w imieniu Ministra Finansów, stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 9 sierpnia 2013 r. (data wpływu 16 sierpnia 2013 r.) o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie właściwej stawki podatku VAT dla sprzedaży wskazanego produktu jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 16 sierpnia 2013 r. wpłynął do tut. organu ww. wniosek o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie właściwej stawki podatku VAT dla sprzedaży wskazanego produktu.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący zaistniały stan faktyczny:

Wnioskodawca jest czynnym podatnikiem VAT, producentem artykułów spożywczych, w tym - napojów. Wnioskodawca rozpoczyna produkcję napoju niegazowanego, pasteryzowanego, który zawiera łącznie co najmniej 20% soków owocowych (jabłkowego, cytrynowego). Soki te będą odtworzone z zagęszczonych soków owocowych, których ilość w recepturze wynosi odpowiednio 2,22% oraz 0,973%. W ten sposób odtworzone soki owocowe będą odpowiednio stanowiły 14,1% (sok jabłkowy) oraz 6,03% (sok cytrynowy) finalnego napoju. W procesie technologicznym konieczne jest odtworzenie soku, tj. odtworzenie udziału wody, usuniętejw procesie tworzenia koncentratu, w celu wykorzystania tego półproduktu do wytworzenia produktu finalnego (napoju).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00