Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 02.10.2013, sygn. IBPP2/443-611/13/AMP, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP2/443-611/13/AMP

określenie właściwej stawki VAT dla sprzedaży zapiekanek, hot-dogów, hamburgerów, frytek i kebabów

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2012r., poz. 749 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, działający w imieniu Ministra Finansów, stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 17 czerwca 2013r. (data wpływu 2 lipca 2013r.), uzupełnionym pismem z dnia 17 września 2013r. (data wpływu 23 września 2013r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie określenia właściwej stawki VAT dla sprzedaży zapiekanek, hot-dogów, hamburgerów, frytek i kebabów jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 2 lipca 2013r. wpłynął do tut. organu ww. wniosek o udzielenie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie określenia właściwej stawki VAT dla sprzedaży zapiekanek, hot-dogów, hamburgerów, frytek i kebabów.

Wniosek ten został uzupełniony pismem z dnia 17 września 2013r. (data wpływu 23 września 2013r.), będącym odpowiedzią na wezwanie tut. organu z dnia 12 września 2013r. znak: IBPP2/443-611/13/AMP.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący zaistniały stan faktyczny (ostatecznie sformułowany w piśmie z dnia 17 września 2013r.):

Wnioskodawca prowadzi punkt sprzedaży wyrobów gotowych tj. zapiekanek, hot-dogów, hamburgerów, frytek, kebabów przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji. Proces sprzedaży polega na tym, iż wyrób przygotowywany jest na miejscu z odrębnych składników nabywanych przez firmę od różnych kontrahentów.

Termin przydatności do spożycia gotowych produktów zarówno w przypadku zapiekanek, hot-dogów, frytek, hamburgerów, jak i kebabów nie jest dłuższy niż jeden dzień. W praktyce jako gotowe i podgrzane produkty przeznaczone będą do niezwłocznej konsumpcji przez klienta. Wnioskodawca nie oferuje klientowi infrastruktury i obsługi stosownej dla nazwania czynności sprzedaży usługą gastronomiczną. Należy podkreślić, iż klient nie ma możliwości wejścia do lokalu, nie korzysta z sali restauracyjnej i obsługi kelnerskiej, nie ma stolików, sztućców i talerzy. Punkt sprzedaży nie dysponuje również sanitariatami dla klientów. Informacja o produktach znajduje się na tablicy, a produkt wydawany jest przez okienko na jednorazowym opakowaniu. W sezonie letnim wystawiany jest na zewnątrz stolik, przy którym ewentualnie klient ma możliwość skonsumować produkt oczywiście bez obsługi kelnerskiej. Klient ma ograniczoną możliwość zajęcia miejsca przy stoliku - firma nie zapewnia miejsc siedzących a nawet i stojących przy stoliku. Wnioskodawca nie prowadzi sprzedaży z dostawą do klienta - usługi cateringowej. W ramach swojej działalności sprzedaż odbywa się przez okienko wyrobu gotowego wprost do ręki.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00