Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 12.07.2013, sygn. IBPP1/443-363/13/KJ, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP1/443-363/13/KJ
Prawo do odliczenia podatku naliczonego od nabywanych usług dostarczania gościom hotelowym posiłków śniadaniowych, konferencyjnych i serwisu do pokoi.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2012r. poz. 749 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, działając w imieniu Ministra Finansów, stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy, przedstawione we wniosku z dnia 16 kwietnia 2013r. (data wpływu 18 kwietnia 2013r.), uzupełnionym pismem z dnia 28 czerwca 2013r. (data wpływu 2 lipca 2013r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego od nabywanych usług dostarczania gościom hotelowym posiłków śniadaniowych, konferencyjnych i serwisu do pokoi jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 18 kwietnia 2013r. wpłynął do tut. organu ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego od nabywanych usług dostarczania gościom hotelowym posiłków śniadaniowych, konferencyjnych i serwisu do pokoi.
Ww. wniosek został uzupełniony pismem z dnia 28 czerwca 2013r. (data wpływu 2 lipca 2013r.), będącym odpowiedzią na wezwanie tut. organu z dnia 24 czerwca 2013r. znak: IBPP1/443-363/13/KJ.
W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe:
H. są właścicielem nieruchomości, w których prowadzą swoją działalność hotelarską. Spółka w ramach swojej działalności prowadzi hotele o standardzie *** oraz ***** gwiazdkowym. Na terenie hoteli znajdują się pomieszczenia restauracji wraz z zapleczem kuchenno-cateringowym oraz magazyny. Spółka zamierza wynająć podmiotowi zewnętrznemu restaurację wraz z jej zapleczem kuchenno-cateringowym oraz magazynem. Celem zawarcia umowy najmu jest rezygnacja z prowadzenia własnej działalności gastronomicznej i wynajem pomieszczeń restauracyjnych zewnętrznej firmie, która będzie na własny rachunek prowadzić działalność w wynajętym lokalu. Umowa ma przewidywać prawo najemcy do dostarczania posiłków w formie śniadań, lunchów dla gości hotelowych korzystających z noclegów lub sal konferencyjnych znajdujących się na terenie obiektu. Śniadania i posiłki konferencyjne będą przygotowywane w zapleczu kuchennym wynajętej restauracji i dostarczane będą dla gości hotelowych w formie stołu szwedzkiego w restauracji w określonych godzinach w ciągu dnia lub dostarczane będą do sal konferencyjnych, a także na zamówienie gości - do pokoi hotelowych.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right