Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 13.05.2013, sygn. IPTPP4/443-115/13-2/UNR, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP4/443-115/13-2/UNR
Czy podatnik może wpisywać na fakturach: świnie żywe wg wagi WBC i stosować stawkę PKWiU właściwe dla sprzedaży świń żywych (01.46.10.0) i stosować stawkę 8%, czy też powinien wpisywać PKWiU właściwe dla sprzedaży mięsa ze świń świeżego lub schłodzonego (10.11.12.0) i stosować stawkę 5% wynikającą z załącznika nr 10 do ustawy (poz. 17)?
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r., poz. 749 z późn. zm.) oraz § 2 i § 5a rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 z późn zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy, przedstawione we wniosku z dnia 14 lutego 2013 r. (data wpływu do BKIP w Piotrkowie Tryb. 25 lutego 2013 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki VAT dla sprzedaży świń jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 18 lutego 2013 r. do Naczelnika Urzędu Skarbowego Łódź-Widzew został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki VAT dla sprzedaży świń.
Naczelnik Urzędu Skarbowego Łódź-Widzew, działając na podstawie przepisów art. 15 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa, pismem znak OBIII/077/W/58/BM/13 z dnia 20 lutego 2013 r., przesłał ww. wniosek Dyrektorowi Izby Skarbowej w Łodzi, Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Piotrkowie Trybunalskim (data wpływu 25 lutego 2013 r.) do załatwienia zgodnie z właściwością.
W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.
Gospodarstwo Rolne zajmuje się hodowlą trzody chlewnej. Gospodarstwo jest czynnym podatnikiem podatku VAT. Świnie żywe są sprzedawane ze stawką podatku 8% (PKWiU 01.46.10.0) wynikającą z art. 41 ust. 2 ustawy o podatku od towarów i usług i załącznika nr 3 do ustawy. Wymieniony załącznik wskazuje, że do sprzedaży zwierząt żywych dla symbolu PKWiU zaczynającego się na 01.4 (z wymienionymi wyjątkami) należy zastosować obniżoną stawkę 8% (poz. 14 załącznika). Jeden z kontrahentów z którym współpracuje gospodarstwo wystąpił z wnioskiem o sprzedawanie mu świń żywych według cen skalkulowanych według wagi WBC (wagi bitej ciepłej). Kontrahent odbiera od podatnika żywe świnie, zawozi je do ubojni, kalkuluje wagi i przekazuje je do podatnika. Kontrahent ponosi koszty uboju. Gospodarstwo nie zabija, ani nie zleca uboju świń - pod każdą fakturę skalkulowaną, według WBC dołączony jest dokument WZ z którego wynika, że kontrahent odebrał żywe świnie.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right