Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 28.11.2013, sygn. ITPP1/443-867/13/JJ, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-867/13/JJ

Stawki podatku przy sprzedaży gotowych posiłków.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r. poz. 749 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112 poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 26 sierpnia 2013 r. (data wpływu 29 sierpnia 2013 r.), uzupełnionym w dniu 25 listopada 2013 r., o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku przy sprzedaży gotowych posiłków - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 29 sierpnia 2013 r. został złożony ww. wniosek, uzupełniony w dniu 25 listopada 2013 r., o wydanie interpretacji indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku przy sprzedaży gotowych posiłków.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Od 1 marca 2013 roku rozpoczęła Pani prowadzenie działalności gospodarczej pod nazwą ... Jej przedmiotem jest prowadzenie punktu sprzedaży gastronomicznej, w którym są sprzedawane gotowe wyroby, tj. zapiekanki, hot-dogi, hamburgery, kebaby, mięso grillowane, kiełbaski oraz frytki przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji. Sprzedawane posiłki przygotowywane są na miejscu z odrębnych składników, które są nabywane od różnych dostawców. Opis procesu przygotowania wyrobów gotowych do sprzedaży opisuje Pani poniżej.

  • Zapiekanki są sporządzane z następujących produktów składowych: bułki, farszu oraz sera. W momencie sprzedaży na bułkę jest nakładany farsz oraz ser. Następnie produkt jest poddawany obróbce cieplnej w piecu. Po ewentualnym dodaniu sosu (wg życzenia klienta) wydawany jest klientowi na jednorazowej papierowej tacce bądź też serwetce lub też jest pakowany na wynos w opakowanie jednorazowe.
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00