Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 08.10.2013, sygn. ITPP1/443-613/13/KM, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-613/13/KM

Czy zastosowanie 5% stawki podatku od towarów i usług przy sprzedaży gotowych posiłków, dań w postaci żywności opisanej we wniosku będzie prawidłowe?

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r., poz. 749 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 26 czerwca 2013 r. (data wpływu 1 lipca 2013 r.) uzupełnionym w dniu 1 października 2013 r. o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku:

  • dla sprzedaży gotowych posiłków i dań sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.85.1 jest prawidłowe,
  • dla pozostałych produktów spożywczych sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.39.18 - jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 1 lipca 2013 r. został złożony wniosek uzupełniony w dniu 1 października 2013 r. o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży produktów spożywczych.

W złożonym wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Jest Pani producentką produktów spożywczych, które sprzedawane są na zimno do sklepów spożywczych, barów i restauracji w opakowaniach w postaci plastikowych wiaderek, woreczków i pojemników. Wytwarzane produkty to: mięso drobiowe i podroby w galarecie, jajko z warzywami w galarecie, sałatki wielowarzywne, sałatka z kapusty, sałatka z buraczków, sałatka warzywna z dodatkiem sera feta lub z dodatkiem mięsa albo ryby albo jajka, surówki warzywne, surówki z kapusty kiszonej, kapusta kiszona, ogórki kiszone i ogórki małosolne.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00