Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 01.03.2013, sygn. ITPP1/443-1482/12/MS, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-1482/12/MS

Czy usługi dietetyczne, polegające na udzielaniu porad żywieniowych, są objęte zwolnieniem od podatku od towarów i usług?

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r., poz. 749 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112 poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy, przedstawione we wniosku z dnia 5 grudnia 2012 r. (data wpływu 6 grudnia 2012 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia z podatku VAT usług dietetycznych jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 6 grudnia 2012 r. został złożony wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia z podatku VAT usług dietetycznych.

W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.

Zamierza Pani rozpocząć prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług dietetycznych, polegających na udzielaniu porad żywieniowych dla osób zgłaszających się z określonymi problemami zdrowotnymi. Świadczona przez Panią usługa będzie obejmować:

  • identyfikację zapotrzebowania pacjenta na konkretne składniki pokarmowe poprzez m.in. analizę składu ciała (masa ciała, masa mięśni, masa tkanki tłuszczowej), analizę wyników badań morfologicznych krwi pacjenta, analizę dotychczasowego sposobu żywienia, a następnie,
  • dobór właściwej dla pacjenta diety odpowiadającej jego zapotrzebowaniu na składniki odżywcze biorąc pod uwagę wyniki przeprowadzonych analiz.

Analiza składu ciała oraz nawyków żywieniowych będzie miała na celu ustalenie czy organizm pacjenta otrzymywał do tej pory wystarczające ilości składników mineralnych, kalorii, witamin oraz czy zachowywał prawidłowe proporcje pomiędzy ilością spożywanego białka, tłuszczy oraz węglowodanów. Uzyskane stąd informacje pozwolą Pani zidentyfikować ewentualne niedobory pokarmowe pacjenta, rozpoznać możliwą genezę jego choroby, przyczyny jego złego stanu zdrowia, braku skuteczności prowadzonego pod nadzorem lekarza leczenia farmakologicznego, bądź złego samopoczucia. Na tej podstawie będzie Pani zalecać pacjentom zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych, zaproponuję właściwą dla ich stanu zdrowia oraz jednostki chorobowej dietę, aby pokryć indywidualne zapotrzebowanie pacjenta na składniki pokarmowe oraz zagwarantować prawidłowy i równomierny rozwój fizyczny i psychiczny pacjenta. Układana przez Panią dieta ma również na celu wsparcie dotychczas prowadzonego procesu leczenia farmakologicznego.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00