Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 31.12.2012, sygn. IPPP2/443-991/12-3/JW, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP2/443-991/12-3/JW
prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego z tytułu nabywanych usług cateringowych
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r., poz. 749) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 28.09.2012 r. (data wpływu 1.10.2012 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego z tytułu nabywanych usług cateringowych jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 1.10.2012 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego z tytułu nabywanych usług cateringowych.
W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe:
Sp. z o.o. (dalej: Spółka) prowadzi działalność gospodarczą polegającą na obrocie produktami farmaceutycznymi, środkami ochrony roślin oraz materiałami plastycznymi. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom swoich pracowników i mając na celu zwiększenie efektywności ich pracy poprzez ułatwienie im możliwości nabywania posiłków w trakcie przerwy obiadowej, Spółka podjęła decyzję o uruchomieniu w siedzibie firmy stołówki pracowniczej.
Udział Spółki w uruchomieniu stołówki pracowniczej sprowadzał się do udostępnienia pomieszczenia, w którym wydawane są posiłki oraz wynajęcia firmy cateringowej, wydającej te posiłki pracownikom Spółki. Posiłki nie są przygotowywane w stołówce pracowniczej, lecz w siedzibie firmy cateringowej, skąd - już gotowe - przewożone są do stołówki pracowniczej. Na miejscu, dania układane są w podgrzewanych pojemnikach i wydawane przez pracownika firmy cateringowej.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right