Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 07.11.2012, sygn. IPPP1/443-893/12-2/MP, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP1/443-893/12-2/MP
Będące przedmiotem zapytania posiłki (pizze), sprzedawane przez Spółkę w jej lokalach na wynos lub zamówione z dostawą do klienta, niezależnie od tego, czy przygotowywane są w lokalu Wnioskodawcy czy też u kontrahenta, następnie mrożone i odgrzewane w lokalu Wnioskodawcy - traktowane są jako towar w postaci gotowych posiłków i dań sklasyfikowanych w grupowaniu 10.85.1 PKWiU i podlegają opodatkowaniu stawką podatku VAT w wysokości 5 %, na mocy art. 41 ust. 2a ustawy o podatku od towarów i usług.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r. poz. 749) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 14.09.2012r. (data wpływu 19.09.2012 r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 19.09.2012 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku.
W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe :
Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością (dalej V. albo Wnioskodawca) zamierza rozpocząć działalność, w ramach której sprzedawać będzie gotowe produkty w postaci pizzy. Działalność Wnioskodawcy polegała będzie na sprzedaży dwóch rodzajów pizzy:
- Przygotowywanej na miejscu przez pracowników V.,
- Przygotowywanej i mrożonej uprzednio na zamówienie Wnioskodawcy u kontrahenta V., a następnie przechowywanej w siedzibie V. Tak przygotowana pizza będzie odgrzewana i sprzedawana na miejscu przez pracowników Wnioskodawcy.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right