Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 09.08.2012, sygn. IPPP1/443-393/12-2/AS, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP1/443-393/12-2/AS

Należy wskazać, iż Wnioskodawca nie ma prawa stosować 8% stawki podatku VAT dla dostawy produkowanych wyrobów: groszku ptysiowego, słomki ptysiowej zdobionej cukrem, słomki ptysiowej w polewie czekoladowej - sklasyfikowanych w PKWiU w grupie 10.72.19.0, zatem ich dostawa podlegać będzie opodatkowaniu stawką podatku VAT w wysokości 23%.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r., poz. 749) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy, przedstawione we wniosku z dnia 09.05.2012 r.(data wpływu 10.05.2012 r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie określenia prawidłowej stawki podatku - jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 10.05.2012 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie w zakresie określenia prawidłowej stawki podatku.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:

Wnioskodawca prowadzący działalność od 1988 roku to mały zakład rzemieślniczy, produkujący wyroby z ciasta parzonego. Otrzymuje się je poprzez zaparzanie mąki pszennej we wrzącej mieszaninie wody i tłuszczu, którą następnie łączy się z jajami. Ciasto to sporządza się ręcznie, bez udziału cukru. Następnie wytwarzane są z niego trzy różne produkty:

  1. W formie kulistej, o tradycyjnej nazwie handlowej groszek ptysiowy dodatek do zup.
  2. W formie podłużnej, o tradycyjnej nazwie handlowej słomka ptysiowa zdobiony przed wypiekiem grubym cukrem,
  3. W formie podłużnej, jako półprodukt słomki ptysiowej w polewie czekoladowej wprowadzony do sprzedaży w 2011 roku. Zdobienie polewą następuje po zakończeniu wypieku, a jej udział w gotowym wyrobie wynosi 60 proc.
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00