Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 30.04.2012, sygn. IPPP1/443-233/12-2/AW, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP1/443-233/12-2/AW

stawka VAT dla usługi gastronomicznej oraz korekta VAT w okresie od 2008r.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Pana, przedstawione we wniosku z dnia 08.03.2012 r. (data wpływu 13.03.2012r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT dla świadczonej usługi gastronomicznej oraz korekty podatku VAT w okresie od 2008r.

  • części dotyczącej pytania Nr 1 - jest nieprawidłowe;
  • w części dotyczącej pytania Nr 2 - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 13.03.2012 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT dla świadczonej usługi gastronomicznej oraz korekty podatku VAT w okresie od 2008r.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny oraz zdarzenie przyszłe:

Sala bankietowa J świadczy usługi gastronomiczne. Zgodnie z zaświadczeniem o numerze identyfikacyjnym REGON wg Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007) 5629 Z - pozostała usługowa działalność gastronomiczna; wg Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKO 2004) 5552 Z - przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering). Na indywidualne zapytanie, Ośrodek Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego w Łodzi, zakwalifikował dane usługi wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług wprowadzonej w życie dnia 29.10.2008 r. do:

  • organizacja wesel, chrzcin, komunii i innych imprez okolicznościowych obejmująca zapewnienie lokalu, przygotowanie posiłków, podawanie napojów, obsługę kelnerską przyjęcia,
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00