Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 07.03.2012, sygn. IPPP1/443-1725/11-3/AW, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP1/443-1725/11-3/AW

stawka VAT od 01.01.2006r. do 31.12.2010r. dla sprzedaży napojów na wynos oraz spożywanych na miejscu

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki, przedstawione we wniosku z dnia 08.12.2011 r. (data wpływu 12.12.2011r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT (w stanie prawnym obowiązującym od 01.01.2006r. do 31.12.2010r.):

  • dla sprzedaży napojów na wynos - jest nieprawidłowe
  • dla sprzedaży napojów spożywanych na miejscu - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 12.12.2011 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT dla dostawy napojów spożywanych na miejscu i na wynos (w stanie prawnym obowiązującym od 01.01.2006r. do 31.12.2010r.).

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:

W ramach prowadzonej działalności gospodarczej, Spółka zajmuje się świadczeniem usług gastronomicznych, w tym również sprzedażą napojów przyrządzanych w posiadanych przez nią lokalach. W ofercie lokali Spółki znajdują się również napoje, których zasadniczym składnikami są: mleko, lody, bita śmietana a dodatkowym składnikiem napar kawowy bądź czekolada w proszku.

Skład napojów kształtuje się następująco:

  • Artic Cappucino 10g kawy, 40 g lodów, 20 g bitej śmietany;
  • Czekolada klasyczna 140 ml mleka, 27 g czekolady w proszku;
  • Czekolada na gorąco 140ml mleka, 30 g czekolady w proszku;
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00