Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 17.02.2012, sygn. ITPP1/443-1623/11/TS, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-1623/11/TS
stawki podatku przy sprzedaży gotowych posiłków na stacjach benzynowych
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.), Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 25 listopada 2011 r. (data wpływu 2 grudnia 2011 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku właściwej przy sprzedaży gotowych posiłków na stacjach benzynowych jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 2 grudnia 2011 r. został złożony wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku właściwej przy sprzedaży gotowych posiłków na stacjach benzynowych.
W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.
W ramach prowadzonej działalności gospodarczej Spółka sprzedaje na stacjach benzynowych m.in. hot dogi oraz zapiekanki. Hot dogi sporządzane są z następujących produktów składowych: parówek, bułek oraz sosów. Surowce te są produktami głęboko mrożonymi, nabywanymi przez Spółkę oddzielnie, a następnie na stacji pracownik, zgodnie z zasadami HACCP, rozmraża produkty, podgrzewa w specjalnych urządzeniach i kompletuje produkt finalny. W efekcie klient otrzymuje podgrzaną bułkę, w której znajduje się parówka i sos. Klient może skonsumować tak sporządzonego hot doga na stacji lub poza stacją. Na stacjach sprzedawane są także zapiekanki. Sprzedaż tych produktów polega na tym, iż Spółka dokonuje zakupu od producentów gotowych wyrobów tj. zapiekanek. Wyrób jest następnie umieszczany w piecu celem jego podgrzania i wydania klientowi. Tak, jak w przypadku hot dogów, klient może skonsumować taki wyrób na stacji lub poza nią. Przygotowanie wyżej wymienionych produktów odbywa się według określonego schematu zgodnie z zasadami HACCP. Wydawanie zapiekanek następuje na papierowych jednorazowych tackach, natomiast hot dogi są podawane w papierowej torebce i owijane w papierową serwetkę. Na stacji klient nie ma możliwości wyboru produktu z karty dań, nie jest prowadzona obsługa kelnerska, brak jest sali restauracyjnej, nie istnieje zaplecze restauracyjne (tj. wyodrębniona kuchnia, naczynia, urządzenia myjące itd.), brak jest szatni. Co istotne, pracownicy stacji paliw nie są specjalnie dedykowani do przygotowania ww. produktów. Jest to tylko jeden z ich obowiązków. Spółka zwróciła uwagę na fakt, iż pracownik stacji, aby przygotować ww. dania, nie musi legitymować się wykształceniem gastronomicznym.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right