Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 30.08.2011, sygn. IPPP3/443-675/11-7/MPe, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP3/443-675/11-7/MPe
W zakresie stawki podatku dla ciastek mrożonych, panini mrożonej, miski chlebowej.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki, przedstawione we wniosku z dnia 12.05.2011 r. (data nadania) 12.05.2011 r. (data wpływu do tut. Organu) uzupełnione w dniu 30.05.2011r. (data wpływu) na wezwanie z dnia 18.05.2011r. oraz w dniu 26.08.2011r. (data wpływu) na wezwanie z dnia 18.08.2011r., o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku
- jest nieprawidłowe dla ciastek mrożonych oraz panini mrożonej,
- jest prawidłowe dla miski chlebowej.
UZASADNIENIE
W dniu 12.05.2011 r. wpłynął ww. wniosek uzupełniony w dniu 30.05.2011r. (data wpływu) na wezwanie z dnia 18.05.2011r. oraz w dniu 26.08.2011r. (data wpływu) na wezwanie z dnia 18.08.2011r., o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku.
W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.
W związku z ostatnimi zmianami w sprawie PKWiU oraz podatku VAT, Spółka wnosi o podanie stawki VAT dla wytwarzanych mrożonych produktów spożywczych. Spółka wskazuje, iż w produktach cukier występuje w ilościach do 2%, a alkohol nie występuje w ogóle.
Firma wytwarza następujące produkty spożywcze zamrożone zaklasyfikowane przez Urząd Statystyczny w Łodzi do niżej wymienionych grupowań PKWiU:
- Ciastka zamrożone mrożone z ciasta pszennego /surowe ciasto/, o składzie: ciasto (mąka pszenna, woda, skrobia, olej roślinny, gluten 2%, sól, proszek do pieczenia z dodatkiem środków słodzących), owoce lub ich pochodne (dżem, marmolada, konfitury) lub polewy np. czekoladowa: pod warunkiem, iż ciastka nie zawierają dodatku środków konserwujących - zaklasyfikowane jako Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże. PKWiU 10.71.12.0 Spółka nalicza od 01.04.2011 r. podatek VAT 5%. Produkt wprowadzony do produkcji w 2011 roku.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right