Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 23.08.2011, sygn. IPPP1-443-821/11-2/EK, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP1-443-821/11-2/EK

Stawki podatku na produkty sklasyfikowane w PKWiU 2008 w grupowaniu 10.85.19.0; 10.61.24.0; 10.51.30.0; 10.89.19.0; 10.71.11.0

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki, przedstawione we wniosku z dnia 18 maja 2011 r. (data wpływu 23 maja 2011 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku na produkty:

  • sklasyfikowane w PKWiU 2008 w grupowaniu 10.85.19.0, 10.61.24.0, 10.51.30.0, 10.89.19.0 - jest prawidłowe,
  • sklasyfikowane w PKWiU 2008 w grupowaniu 10.71.11.0 jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 23 maja 2011 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.

Sp. z o.o. zajmuje się dystrybucją towarów sprowadzanych z Niemiec, Czech, Słowacji o następujących kodach CN/NR PKWiU:

Niemcy

  • bagietki pszenne w trzech smakach nadziewane masłem i czosnkiem/ziołami/cebulą, wymagające warunków chłodniczych do przechowywania, nadające się do spożycia dopiero po podpieczeniu. Zaklasyfikowana przez US Łódź - jako PKWiU 10.61.24.0 Mieszaniny i ciasta do wytwarzania wyrobów piekarskich
  • bagietki głęboko mrożone, które wymagają przechowywania w temperaturze -18 st. Celsjusza zostały zaklasyfikowane przez US Łódź - jako PKWiU: 10.61.24.0 - Mieszaniny i ciasta do wytwarzania wyrobów piekarskich
  • jeśli stanowią wyrób surowy, bez względu czy został zamrożony bądź zapakowany próżniowo oraz PKWiU: 10.85.19.0 pozostałe gotowe posiłki i dania, włączając pizzę zamrożoną, jeśli produkt ten stanowi wyrób podpieczony lub upieczony, który został zamrożony bądź inaczej zakonserwowany.
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00