Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 19.09.2011, sygn. IBPP3/443-712/11/DG, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP3/443-712/11/DG

Zwolnienie z akcyzy nieskażonego alkoholu etylowego wykorzystywanego w procesie produkcji wyrobów nieakcyzowych nie zawierających w swym składzie alkoholu etylowego

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 8 czerwca 2011r. (data wpływu 20 czerwca 2011r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie zwolnienia z podatku alkoholu etylowego zużywanego w procesie produkcji - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 20 czerwca 2011r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie zwolnienia z podatku alkoholu etylowego zużywanego w procesie produkcji.

W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe:

Wnioskodawca (dalej: Spółka) jest producentem wyrobów piekarskich i ciastkarskich. Obecnie Spółka do swojej oferty wprowadziła nowe produkty - chleb mleczny oraz muffinki, pakowane w foliowe opakowania. Produkty te są wytwarzane przez Spółkę w zakładzie w Ch.

Chleb mleczny jest produkowany na naturalnym zakwasie, bez udziału konserwantów i bez pasteryzacji. Muffinki z kolei wypiekane są z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, w składzie muffinek również nie ma żadnych konserwantów, nie jest też stosowany proces pasteryzacji. W związku z tym, w celu zapewnienia maksymalnego poziomu czystości środowiska przechowywania chleba mlecznego i muffinek, co gwarantuje dłuższy okres przydatności produktów do spożycia, opakowanie foliowe chleba mlecznego oraz muffinek jest przed zamknięciem dezynfekowane poprzez spryskanie mgiełką" czystego spirytusu 96%, tj. nieskażonego alkoholu etylowego. Wyroby końcowe, czyli opakowany chleb mleczny oraz muffinki nie zawierają alkoholu. Obecnie Spółka nabywa alkohol do dezynfekcji opakowań bez zwolnienia z akcyzy. Spółka chciałaby nabywać zwolniony z akcyzy alkohol etylowy.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00