Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 17.02.2011, sygn. IPPP3/443-1151/10-4/KB, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP3/443-1151/10-4/KB
Wyrób będący przedmiotem wniosku zalicza się do niemusujących napojów fermentowanych, które podlegają opodatkowaniu akcyzą według stawki 158,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu, zgodnie z art. 96 ust. 4 ustawy.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy, przedstawione we wniosku z dnia 23.11.2010 r. (data wpływu 26.11.2010 r.) uzupełnionym pismem z dnia 22.12.2010 r. (data wpływu 23.12.2010 r.) - o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie stawki podatku na wyrób o kodzie CN 2205 10 10 - jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 26.11.2010 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie stawki podatku na wyrób o kodzie CN 2205 10 10.
Wniosek został uzupełniony pismem z dnia 22.12.2010 r. (data wpływu 23.12.2010 r.) będącym odpowiedzią na wezwanie tut. Organu nr IPPP3/443-1151/10-2/KB z dnia 14.12.2010 r.
W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe:
Wnioskodawca, jako zarejestrowany odbiorca wyrobów akcyzowych zamierza dokonywać wewnątrzwspólnotowego nabycia wyrobu akcyzowego M...o pojemności 10cl i zawartości alkoholu 8% objętości produktu, zwanym w dalszej części wniosku Wyrobem. M... to aromatyzowany napój winopochodny produkowany na bazie wina ze świeżych winogron z dodatkiem substancji aromatycznych. Zawartość alkoholu wynikająca z procesu fermentacji (wino białe) wynosi 7,5%. Substancje aromatyczne zawarte w gotowym wyrobie otrzymuje się w procesje ekstrakcji związków aromatycznych z wykorzystaniem alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right